WOIMS marketing ugynokseg edm vagy hírlevél, meyliket mikor kell használni?

Direkt marketing levél
vagy hírlevél?

Tisztázzuk, hogy melyik mire való!


MARKETING ÜGYNÖKSÉGÜNK FELADATAI      WOIMS-RÓL

Akik megtiszteltek bizalmukkal

WOIMS referncia 4

Mi a különbség az
EDM (Electronic Direct Mail) és a hírlevél között?

 


A "EDM" és a "hírlevél" kifejezések néha összemosódnak, mivel mindkettő elektronikus üzenetküldéssel kapcsolatos, de van néhány különbség közöttük, amelyet érdemes megjegyezni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az "EDM" kifejezés használata nem egyetemes, és néhány régióban vagy szakmai területen más jelentéssel bírhat.

EDM (Electronic Direct Mail)
Cél: Az EDM célja specifikus és gyakran azonnali válaszra vagy cselekvésre ösztönzés (pl. vásárlás, regisztráció).
Címzettek: Az EDM címzettjei gyakran szegmentált, célozott csoportok, akik valószínűleg érdeklődnek az adott ajánlat vagy üzenet iránt.
Tartalom: Általában rövid, velős üzenetekkel és egyértelmű call-to-action (CTA) elemekkel rendelkezik.
Gyakoriság: Az EDM-k gyakorisága változó lehet és gyakran eseményvezérelt.

Hírlevél

Cél: A hírlevelek célja általában az információ szolgáltatás, márkahűség építése és a közösség építése.
Címzettek: A hírlevelek általában szélesebb, általánosabb közönséghez szólnak, nem feltétlenül szegmentáltak.
Tartalom: Általában hosszabb és több témát tartalmaz, nem kizárólag értékesítés-orientált.
Gyakoriság: Gyakran rendszeres (heti, havi) és kiszámítható.

Összefoglalva, az EDM többnyire értékesítés-orientált és konkrét cselekvésre ösztönző, míg a hírlevél általában inkább tájékoztató jellegű és közösségépítő. Mindkettő fontos eszköze lehet egy hatékony e-mail marketing stratégiának, azonban különböző célokat és taktikákat kívánnak meg.

icon marketing


EDM  felépítése


Hogyan kommunikál az  EDM?
Az EDM gyakran célzottabb és személyre szabottabb üzenettel rendelkezik.
Többnyire egy konkrét akcióra ösztönöz, mint például egy vásárlásra, egy eseményre történő regisztrációra, stb.
Design:
Az EDM-k gyakran viszonylag egyszerű, könnyen érthető, és visuálisan vonzó tervezéssel rendelkeznek.
A vizuális elemek és a CTA (Call to Action) gombok gyakran dominálnak az EDM tervezésében.
Tartalom:
Az EDM-k általában rövidebbek és konkrétabbak, közvetlenül az üzenet vagy ajánlat lényegére terelik a figyelmet.
Többnyire egy konkrét akcióra fókuszálnak.
Mérhetőség:
Erős hangsúly van az analitikán és a konverziókon, az EDM kampányokat szorosan nyomon követik és elemzik.
Cél:
Az EDM célja gyakran egyértelműen az eladások vagy a konverzió növelése.

 

 

 

icon allmarketing


Hírlevél felépítése


Célzottság:
A hírlevelek gyakran szélesebb körű, általánosabb közönségnek szólnak.
Többnyire információk, újdonságok és tartalmak megosztására fókuszálnak.
Design:
A hírlevelek design-ja gyakran tartalmaz több szöveget és különböző szekciókat.
Általánosságban kevésbé "salesy"-ek (azaz kevésbé értékesítés-központúak).
Tartalom:
Hírlevelekben gyakran többféle tartalom is helyet kap (cikkek, blogbejegyzések, újdonságok, ajánlatok stb.).
Szélesebb körű témákat fedhetnek le, és nem csak egy specifikus ajánlatra vagy akcióra fókuszálnak.
Mérhetőség:
Bár a hírlevelek mérhetősége továbbra is fontos, az analitika itt inkább a feliratkozók engagementjére és a tartalom népszerűségére összpontosul.
Cél:
A hírlevél elsődleges célja gyakran a márkahűség építése és a tartalom megosztása, nem feltétlenül közvetlen eladások generálása.

 

icon start


Összességében elmondható


Összességében, az EDM és a hírlevél különböző módon közelíti meg az e-mail marketinget, és más-más célokat szolgál. Az EDM általában direkt, konverzió-orientált, míg a hírlevél a közösségépítésre és információszolgáltatásra fókuszál. Mindkét eszköz értékes lehet egy marketing stratégiában, attól függően, hogy milyen célokat tűzünk ki. Ha az értékesítés a fő cél, akkor az EDM (Electronic Direct Mail) lesz az ideális választás, mivel ez az eszköz tipikusan közvetlen és konkrét, és egyértelműen a konverziók, azaz az eladások, a lead-generálás vagy más cselekvések előidézésére összpontosít.

Call to Action (CTA): Az EDM-ek erős, világos és vonzó cselekvésre irányító felhívásokat (CTA-kat) tartalmaznak, amelyek ösztönzik az embereket a vásárlásra vagy egyéb konkrét lépések megtételére.
Promóciók és Ajánlatok: Az EDM lehetővé teszi a cégek számára, hogy konkrét ajánlatokat és promóciókat közvetítsenek közvetlenül a célközönségük felé, ami növelheti az eladásokat és a bevételeket.
Visuális Elemek: Az EDM gyakran tartalmaz figyelemfelkeltő visuális elemeket és design-t, hogy felkeltse az emberek érdeklődését és ösztönözze őket a cselekvésre.

icon search

A WOIMS marketing ügynökség saját platformja révén nyújt komplex marketing szolgáltatásokat. Ennek eredményeként biztosítjuk a kiváló minőséget és a határidők pontos betartását, ami elengedhetetlen a marketing kampányok eredményességéhez és sikeréhez.

MARKETING EGY KÉZBEN


Az EDM figyelemfelkeltő elemekkel, tömör és ütős szöveggel,
egyértelmű és erőteljes cselekvésre ösztönző üzenetekkel kommunikál.


1. Figyelemfelkeltő Elemek:

Az EDM általában tartalmaz vizuálisan megkapó és emlékezetes elemeket, amelyek azonnal lekötik az olvasó figyelmét.

Vizuális Tartalom: Az emberek agya sokkal gyorsabban dolgozza fel a vizuális információt, mint a szöveget. Az EDM kialakításakor fontos, hogy a képek, grafikák és egyéb vizuális elemek összhangban legyenek a márka és az üzenet arculatával.
Színséma: A színek nem csupán esztétikai célt szolgálnak; a pszichológiájuk is meghatározza az olvasók reakcióit és érzéseit.
Típusképek és Betűtípusok: A betűk mérete és stílusa, valamint az írásjelek és a szövegtördelés is jelentős szerepet játszik az üzenet átadásában és az olvasó figyelmének fenntartásában.


2. Tömör és Ütős Szöveg:

Az emberek e-mailek olvasásakor gyakran csak átfutják az információt, ezért a szövegnek rövidnek és velősnek kell lennie.

Lényegre Törő Üzenet: A fontos információkat - mint például az ajánlat vagy esemény lényegét - gyorsan és egyértelműen kell közölni.
Emberközpontú: A szövegnek közvetlenül a címzett felé kell fordulnia, megoldásokat kell kínálnia az ő problémáikra vagy szükségleteikre.
Jól Olvasható: Az egyszerű nyelvezet és a közvetlen hangnem elősegíti, hogy az üzenet könnyen érthető és emészthető legyen.

3. Cselekvésre Ösztönző Üzenetek (CTA-k):

Egyértelmű Felhívás: Minden EDM-nek tartalmaznia kell egy világos, központi felhívást (pl. "Vásárolj Most", "Regisztrálj", stb.), amely ösztönzi az olvasót a kívánt cselekvésre.
Láthatóság: A CTA-knak jól láthatónak és könnyen érthetőnek kell lenniük, hogy az olvasók gyorsan megértsék, mit várnak tőlük.
Értékajánlat: A felhívásnak egyértelműen kommunikálnia kell az olvasó számára a következő lépés előnyeit vagy értékét.

Az EDM tehát a vizuális vonzerő, a tömör és hatásos kommunikáció, és a világos, cselekvésorientált üzenetek kombinációjával képes hatékonyan elérni a marketing célokat, ösztönözve az olvasókat a kívánt cselekvésre.Hűségépítés és értéknöelés

Értéknövelés: Az ügyfelek megtartása hűségprogramok és exkluzív ajánlatok révén.
Közösségi Érzés: A közösségi érzés növelése azáltal, hogy az ügyfeleket "belülről" tájékoztatják és bevonják a márkával kapcsolatos hírekbe és eseményekbe.

 


Mikor ne használjon EDM-et 
marketing kommunikációban?


Bár az EDM (Electronic Direct Mail) népszerű és sokszor hatékony eszköz a digitális marketingben, vannak helyzetek és körülmények, amikor nem feltétlenül a legmegfelelőbb választás. Íme néhány példa, amikor érdemes lehet alternatív kommunikációs formákat vagy csatornákat mérlegelni az EDM helyett:

1. Nem Megfelelő Célcsoport:
Ha a célcsoportod nem használja intenzíven az e-mailt vagy nem nyitja meg a promóciós üzeneteket, egy másik kommunikációs csatorna lehet hatékonyabb.

2. Túlzott Kommunikáció:
Ha már túl sok e-mailt küldtél, és tapasztalatok azt mutatják, hogy a címzettek nem reagálnak rájuk vagy leiratkoznak, érdemes visszavenni a frekvenciából vagy más csatornákat is bevetni.

3. Személytelen Tartalom:
Ha nem rendelkezel elegendő adattal ahhoz, hogy személyre szabott és releváns tartalmat küldj a címzetteknek, akkor az EDM kampány nem lesz hatékony.

4. Nagy Hír vagy Bejelentés:
Nagyon fontos hírek vagy bejelentések esetén az EDM nem mindig a legjobb csatorna, mivel az e-mailek nem mindig kerülnek azonnal a címzettek látókörébe.

5. Jogi és Szabályozási Korlátok:
Ha a célpiacodon vagy az adott demográfiai csoportban szigorú szabályozások vannak az e-mail marketinggel szemben, vagy a GDPR-hoz és egyéb adatvédelmi törvényekhez hasonlóan speciális követelményeknek kell megfelelni.

6. Technikai Korlátozások:
Ha az e-mail kampánykezelő rendszered nem képes kezelni a szükséges mértékű szegmentációt, personalizációt vagy adatelemzést.

7. Rövid Távú és Sürgős Kommunikáció:
Az azonnali cselekvésre buzdító üzenetek, például egy flash sale esetén, az EDM nem mindig ideális, különösen, ha a címzettlistád gyakran nem reagál az e-mailekre azonnal.

8. Alacsony Értékpercepció:
Ha az üzeneteid észlelt értéke alacsony a címzettek számára, akkor a gyakori e-mailek irritációt válthatnak ki és csökkenthetik a márkád iránti bizalmat.
Mindezen pontok fényében létfontosságú, hogy a marketing stratégia részeként különféle kommunikációs csatornák kombinációját használd, hogy optimálisan érd el és szólítsd meg célcsoportodat, figyelembe véve azok preferenciáit és a különböző üzenetek sajátosságait.

WOIMS MARKETING ÜGYNÖKSÉGA weboldalon megadott adatai csak kapcsolatfelvételre szolgálnak, nem kerülnek tárolásra és harmadik fél számára nem hozzáférhetőek.